Pga. høyt inntak av Karbohydrat
Diabetes:
Stort sukkerinntak er skyld i diabetes type 2.
Ca 3 % av befolkningen i dag rammes av diabetes type 2 (tall fra 2005, utvikling i norsk kosthold)
En sunn kost er bra for alle diabetikere og inneholder mye korn og kornprodukter, grønnsaker, poteter, frukt og bær, magert kjøtt, mye fisk, magre meieriprodukter.
Overvekt:
Høyt sukkerinntak fører også til overvekt.
Overskudd av sukker blir omdannet til fett og lagret i kroppen som fett.
Høyt inntak av sukker oker også triglyseridverdiene i blodet, noe som ikke er bra med tanke på utvikling av hjerte- og karsykdommer.
Overvekt er en risikofaktor for utvikling av diabetes type 2.
Fibermagelsykdommer:
Fordi kostholdet vårt inneholder for mye sukker og fett, går det utover matvarene med mye fiber og stivelse. Resultatet av et slikt kosthold er forstoppelse.
For lite mosjon spiller også en stor rolle.
Det er anslått av ca 120 000 nordmenn bruker avføringsmidler.
Mat med lite fiber bruker lang tid gjennom fordøyelseskanalen, inntil 1 uke.
Fiberholdig mat passerer bare på 1-3 døgn.
Lite fiber i kosten fører til hard avføring.
Forstoppelse gjør at hele underlivet blir utsatt for et høyt trykk hver gang avføringen skal presses fram, noe som gjør at trykket i blodårene blir høyt slik at åreknuter og hemorrider kan oppstå, halsbrann kan også oppstå ved at trykket kan gjøre at magesyre kommer oppover i spiserøret.
Kan også oppstå blindtarmbetennelse hvis man ikke får i seg fiber. Trykket i tarmen forplanter seg til blindtarmen og skader veggene, og bakterier fra tarminnholdet kommer inn i sprekkene.
Divertikkelsykdommer:
Kommer også av fibermangel.
Det økte trykket i tarmen presser lett ut små divertikler (utposninger) på tukktarmen eller endetarmen, bakterier og avfallsstoffer som samler seg i disse utposningene gjør at det lett kan oppstå betennelse, da kan det brekke og det vil spre seg til bukhulen noe som kan bli veldig kritisk.
Det vises av det oppstår lettere hos kvinner enn hos menn, og er viktig å forebygge.
Tykktarmskreft:
Når det er lite fiber bruker maten så lang tid på veien gjennom tarmen at kreftfremkallende stoffer får utvikle seg av avfallsstoffene som blir værende i tarmen.
Lite fiber i kosten fører til høyere fettinntak.
Mye fett krever mye gallesyre, som kan omdannes til kreftfremkallende stoffer.
Spiser vi mye fiberrik mat kan gallesyrene binde seg til fiberen og komme raskere ut av fordøyelseskanalen. Jo magrere mat, desto mindre gallesyre, desto bedre for kroppen.
Tannråte:
Bakterier i munnhulen omdanner sukker til syre, og denne syra etser hull på tannemaljen.
Et annet økende problem er all den syren vi tilfører kroppen gjennom juice, brus og sportsdrikker. Idrettsungdom, helsebeviste mennesker, jenter og vegetarianere er spesielt utsatt.
Trass i et høyt sukkerinntak har det skjedd en bedring av tannhelsen i Norge de siste 20 årene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar