fredag 21. mai 2010

fisk

Hva er rund rensing av fisk?

Kutte av hodet, lage et snitt bak der hvor fisken lager barn, for så å dra ut alle innvolder ut fra der du kuttet av hodet. Husk å skylde fisken etterpå.

Hva er friskhetstegna på fisk av god kvalitet?

- utsende skal være glinsende, som i levende fisk.

- slimlaget skal være klart og glinsende

- det skal lukte sjø

- konsistensen skal være fast og elastisk

- øynene skal være utstående med svarte og glinsende pupiller

- gjellene skal være røde, med unntak av makrell og sild som har brune gjeller.

Hvordan fileterer du en laksefisk?

· Skrap skjellene av fisken, skyll den godt og tørk den. Legg fisken på en ren skjærefjøl med ryggsiden mot deg, hodet skal være mot hånden du har kniven i

· Før kniven inn rett bak øyebeinet med bladet mot hodet og skjær ned til beinet. Sett knivbladet på skrå bak ørebeinet mot hodet og skjær ned i beinet.

· Snu knivbladet not sporden, ta tak i bukfileten.

· Skjær langs ryggbeinet helt ned til sporden.

· Skjær bort bukbeina

· Napp ut pinnebeina med en laksetang eller laksepinset.

· Renskjær fileten

· For å fjerne skinnet, snitt ned til skinnet ved sporden

· Ta tak i enden av skinnet og sett kniven på skrå ned mot skinnet samtidig som du fører kniven framover og drar skinnet bakover

Hva er viktig å tenke på når det gjelder hygiene i forhold til fisk?

Bare ha rent utstyr, hvis du skal håndtere flere fiskefileter er det viktig at du legger skinn mot skinn og kjøtt mot kjøtt. Legge det kjølig siden fisk holder seg bedre jo kaldere det er.

Ingen kommentarer: