torsdag 8. januar 2009

Fordøyelse av Karbohydrater

MUNNHULE OG SVELG:

Maten blir knust og spytt hjelper til å løse opp maten så den kan lettere fordøyes når den kommer til magesekken.

SPISERØR:

Er ”røret” hvor maten glir igjennom for å komme til magesekken fra munnen.

MAGESEKK:

Her fordøyes maten og magen sender ut en saltsyre som hjelper til å ta knekken på bakterier.

TOLVFINGERTARM:

utgjør de første 25-30 cm av tynntarmen og er den delen av fordøyelsessystemet som ligger direkte etter magesekken. Maten blir gjennom en sterk ringmuskel, kalt portneren, sluppet inn i tolvfingertarmen i små porsjoner fra magesekken.

I tolvfingertarmen blir maten nøytralisert av bukspyttet som sendes ut fra bukspyttkjertelen. Bukspyttet inneholder enzymer som spalter karbohydrater, proteiner og fett. Galleblæren sender også galle til tolvfingertarmen som finfordeler fettet slik at enzymene fra bukspyttet kan komme lettere til.

TYNNTARM:

er en del av fordøyelsessystemet, den delen som befinner seg mellom magesekken og tykktarmen.

Når molekylene er små nok suges de opp gjennom tarmtottene som finnes langs veggene i tynntarmen. Fra tarmtottene spres de videre ut i blodet (til portvenen), slik at blodet kan frakte næringsstoffene videre til leveren, der de omdannes og spres ut via blodbanen til den enkelte celle. Blant det som suges opp av tynntarmen er vann, mineraler som jern, kalsium, klor og natrium, gallesalter som finnes i galle, vitaminer, fettmolekyler, aminosyrer og monosakkarider.

LEVER:

er et stort kjertelorgan som har en rekke en viktig funksjon i kroppen. Den er det sentrale organet for stoffskiftet, det organ som tilslutt bearbeider alle de næringsstoffer som fordøyelsesprosessen har frigjort. Derfor kalles leveren også «kroppens kjemiske fabrikk».

HJERNEN:

Glukose blir sluppet ut i blodbanen, noe av det blir med opp til hjernen slik at hjernecellene får energi.

BUKSPYTTKJERTELEN PRODUSKERE INNSULIN:

Bukspyttkjertelen inneholder de langerhanske øyer som produserer de blodsukkerregulerende hormonene insulin og glukagon. Disse slippes ut i blodet. Det meste av kjertelen består imidlertid av eksokrine celler som lager fordøyelsesvæsken bukspytt, som slippes ut i tolvfingertarmen like nedenfor magesekken. Denne væsken inneholder enzymer som hovedsakelig bryter ned proteiner og fett, og er i tillegg basisk for å nøytralisere det sure mageinnholdet idet det forlater magesekken.

Ingen kommentarer: