torsdag 7. januar 2010

Jordbær

 

                                                                   Frukt.no
Varebeskrivelse:
  • Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter.
  • Jordbær har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte på begynnelsen av 1800-tallet.
  • En krysning av de beste jordbærplantene fra Nord- og Sør-Amerika med de beste europeiske artene førte til de store, sterktduftende og saftige jordbærene slik vi kjenner dem i dag. En videreutvikling av planten har ført til tusenvis av forskjellige jordbærvarianter for å tilfredsstille ulike klimatiske forhold i dyrkerlandet, smaksegenskaper, størrelse og holdbarhet.
  • Egentlig er jordbæret en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.
Bruksområde:
  • Jordbær spises naturell.
  • Godt sammen med melk, fløte, rømme og kanskje litt sukker.
  • Jordbær har mange bruksområder og kan brukes som kakepynt, kakefyll, i fruktsalat, i milkshake, til iskrem eller til sylting.
  • Jordbær kan fryses.
Egenskaper:
  • Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler.
  • Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet og det beskytter mot betennelser.
  • Forøvrig er jordbær kalorifattig og inneholder jern og kalsium.
  • Jordbær inneholder mye C-vitaminer og noe A- vitaminer.
Kvalitetskrav:
  • Jordbær skal være tørre, friske, hele og blanke uten antydning til trykkskader og råteangrep.
  • De bør ha utviklet en god og jevn farge, og bør ha stilken og begerbladene på plass.
  • Det forekommer store variasjoner i form og størrelse mellom de forskjellige variantene, men alle bærene i samme kurv bør være noenlunde jevne.

                                         bildeKilde

Info fra Frukt.no

Ingen kommentarer: