søndag 7. september 2008

Appelsin

Kilde: madsomg.blogspot.com/2008/02/appelsin.html


Appelsin
Sammendrag:
  • Ordet appelsin er lånt fra tyskernes Apfelsin som betyr kinesisk eple.
  • Fra 1500-tallet var appelsin kjen som prydbusk i Europa, men fruktproduksjonen i Europa startet på starten av 1800-tallet.
  • Noen forskere mener at appelsinen stammer fra området mellom det sørvestlige Kina og norøstlige India, mens andre mener området mellom Kina og Vietnam.
  • I appelsinens historie er det snakk om om sure eller bitre appelsiner helt frm til 1400-tallet.
  • Appelsinen deles inn i to hovedgrupper kalt blod og rød.Blode appelsiner har gult fruktkjøtt, mens røde appelsiner har bortimot rødt fruktkjøtt.
  • Det finnes mange varianter, noen dyrkes for ferskvarekonsum, mens andre bare til juice. Over en tredel av produsjonen går til juiceproduksjon.
  • Appelsin er verdens viktigste trefrukt.
  • Appelsin spises rå, eller presses til juice, salater, fruktsalat, saus og garnityr, til pynt på smørbrød, is eller marmelade, desserter.
  • Appelsin inneholder mye C vitaminer, samt 13 andre vitaminer, fosfor, jern og kalium.
  • Appelsinen skal være frisk og ha en jevn farge uten grønne flekker, fruktkjøttet skal virke fast uten tegn til bløte flekker, smake godt og forfriskende, skallet skal kunne løsne lett og ikke ha så mange stener.

Kilde: www.nrk.no/mat/2690851.html

Ingen kommentarer: