tirsdag 9. september 2008

Eple

Kilde: www.aktivioslo.no/epledagen.php



Eple

Sammendrag:


  • Eple har vært kjent siden steinalderen og det finnes utrolig mange varianter av denne frukten.
  • Kommer opprinnelig fra Asia, og er også kjent fra Bibelhistorien om Eva og Adam.
  • Eplet har et tynt, spiselig skall som kan være grønt, gult, gulrød, rød eller kombinasjoner av de fargene, fruktkjøttet er fast, i modten er et kjernehus.
  • Her i landet var det munkene som startet med å dyrke epler, de fant ut at Hardanger var et bra sted å dyrke, og det fyrkes eppler der i dag, men har det foregår dyrking i helt opp til Møre og Romsdal.
  • Det finnes mange tusen eplearter, det kommer stadig nye inn og gamle går ut.
  • Hos oss er det viktig at eplet har kvalitet og kan lagres over lang tid, de saftige eplene er et resultat av langvarig dyrking og foredling.
  • De viktigste norske eplesortene er: Summerred, Aroma, Rød Gravstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og Gravstein.
  • To nye sorter er Carroll og Geneva Early.
  • Eple spises naturell, i fruktsalater, med ost, i pai, eplegrøt, eplemos, eplekake, stekte eller bakt sammen med nøtter og rosiner.
  • Kallorifattig, rik på fiber, C vitaminer, lagringsepler inneholder mer C vitaminer enn vanlige epler.
  • Fast i konsistensen, fri for støteskader, være hel, ha stilken på, uten tegn på innskrompninger, mørke flekker, kvaliteten kan variere på alle sortene, størrelsen skal være jevn, de nosrke eplene burde ha en lang og varm sommer for få best smak!
  • Eple kurerer både diaré og forstoppelse.

    Kilde: www.aktivioslo.no/epleoppskrifter.php

Ingen kommentarer: