fredag 19. september 2008

Tomat

Kilde: Vak-r.no





Tomat

Sammendrag:
  • Tomat kommer opprinnelig fra Syd-Amerika, kom til Europa med Colombus, tomaten ble først brukt som prydplante, på 1800-tallet ble tomat populært i maten i Italia og andre land rundt Middelhavet.
  • Det var først etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa.
  • Dyrkes både fritt og i drivhus.
  • Tomat har et tynt skall og et tynt fruktkjøtt, kan minne om gelékonsistens med mange frø.
  • Tomat finnes i mange varianter, gule, røde, grønne og er stortsett runde i form.
  • Størrelsen varierer fra små cherrytomater og helt opp til bifftomater.
  • Tomat kan spises naturell, kokt, som pålegg, smørdampet, stekt eller gratinert, salat, tilbehør til forskjellige retter, tomat er veldig kjent som ketchup, grønne tomater er godt egnet til sylting.
  • Tomat er kalorifattig, rik på A og C vitaminer, mineraler, antioksidant (lykopene) noe som skal forhindre prostatakreft.
  • Tomat skal være hel, ren, ikke ha en annen lukt eller smak, skallet skal være stramt og jevnt, ikke ha bløte flekker eller noe grønt som tyder på en dårlig tomat.



Kilde: Vgb.no

Ingen kommentarer: