onsdag 10. september 2008

Erter og Bønner

Kilde: www.bio.uio.no/plfys/haa/gen/mendel.htm

Erter og Bønner
Sammendrag:
  • Erter og bønner er en voksende varegruppe i Norge, friske erter og bønner spises med og uten belg (skall), smaken er som regel mild og litt smak av sødme.
  • Bønner kommer opprinnelig fra Peru der inkafolket dyrket dem, på 1600-tallet startet dyrkingnen i Norge, på den tiden var det bare de tørkede frøene som kunne bli mat.
  • Etter stadiet da bønnene høstet skiller vi mellom frøbønner (tørre bønner, brune og hvite bønner) og skolmbønner.
  • I Norge dyrkes det mest skolmbønner, men mestparten av alt går til hermetisk produksjon, men noe settes av til ferske grønnsaker.
  • De mest kjente variantene er: Aspargebønner, Brekkbønner, Snittebønner, Voksbønner. Bondebønner er en variant hvor vi bare spiser frøene og ikke belgen.
  • Bønner er grønnsaker som er lett å tilbrede, de kan kokes, smørdampes, stues eller tilsettes i gryteretter, til kjøtt og fisk.
  • Bønner er mager, inneholder mineraler og vitaminer, protein.
  • Bønner skal ha sprø og saftige belger, være utviklet og ha riktig farge, uten brune flekker, slappe skolmer skal ikke forkomme, de skal være friske, rene og uten fremmed lukt og smak.


Kilde: www.dyrevern.no/.../133/Fakta_om_mat/1389

Ingen kommentarer: