lørdag 6. september 2008

Chili

Kilde: www.nrk.no/bedrepuls/article/page/view/1.5605705

Chili
Sammendrag:
  • Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes nå i Asia, Afrika og deler av Europa.
  • Chili tilhører samme plantefamilie som paprikaen, men inneholder 30 ganger mer av stoffet capsaisin. Dette er det stoffet som gjør at chilien blir sterk.
  • Sterkheten er det mer av i de små typene av chili enn i de som er store.
  • Chili er ofte spissformet, men varierer mye i lengde, farge og styrke.
  • En umoden chili er grønn, men noen skifter farge til rød, rødgul eller gul.
  • Det finnes mange varianter av chili, grønn scili, rød chili, ananheim, habanero, hungarian wax, jalapeño, new mexican, pablano, serrano og ancho som selges tørket, fersk eller røkt.
  • Før bruk fjernes chiliens frø og stilk.
  • Kan brukes til gryter, kan fylles, stekes lett, ha i taco, på pizza og brukes i meksikanske eller italienske retter. Brukes også som krydder mat.
  • Chili inneholder A-, B- og C vitaminer.
  • Chili skal ha en glatt og fin overflate med en sterk farge, ikke ha sprekker eller flekker i skallet, være myk, sprø og saftig.

Kilde: nyenoona.wordpress.com/2006/12/

Ingen kommentarer: