Chili
Sammendrag:
- Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes nå i Asia, Afrika og deler av Europa.
- Chili tilhører samme plantefamilie som paprikaen, men inneholder 30 ganger mer av stoffet capsaisin. Dette er det stoffet som gjør at chilien blir sterk.
- Sterkheten er det mer av i de små typene av chili enn i de som er store.
- Chili er ofte spissformet, men varierer mye i lengde, farge og styrke.
- En umoden chili er grønn, men noen skifter farge til rød, rødgul eller gul.
- Det finnes mange varianter av chili, grønn scili, rød chili, ananheim, habanero, hungarian wax, jalapeño, new mexican, pablano, serrano og ancho som selges tørket, fersk eller røkt.
- Før bruk fjernes chiliens frø og stilk.
- Kan brukes til gryter, kan fylles, stekes lett, ha i taco, på pizza og brukes i meksikanske eller italienske retter. Brukes også som krydder mat.
- Chili inneholder A-, B- og C vitaminer.
- Chili skal ha en glatt og fin overflate med en sterk farge, ikke ha sprekker eller flekker i skallet, være myk, sprø og saftig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar