onsdag 10. september 2008

Sopp

Kilde: Høgskolen Stord/Haugesund.

Sopp
Sammendrag:
  • Sopp er en fellesbetegnelse for på organismer som skiller seg ut fra planter ved at de ikke har blader, blomster, klorofyll og røtter.
  • Viltvoksende sopp vokser på skogbunnen, råtne trestammer, en del sopp kan dyrkes på mørke vekstrom, sekker med kompost eller sagflis.
  • Sopp varierer i fasong, farge og konsistens, blir spist i uminnelige tider.
  • Sopp skal ikke spises rå, sopp må igjennom en varmebehandling før bruk, sopp kan stekes, kokes, ha i wok, supper, sauser, gryteretter, omeletter, stuinger.
  • Ikke skyld soppen før bruk, krap heller av jordrester og sånt med en kniv.
  • Inneholder B vitaminer, mineraler og sporstoffer.
  • Kvalitet på sopp er avhengig av sort, men som hovedregel skal soppen være hel, saftig, ikke ha mørke flekker, trykkskader. På sjampinjongvariantene bør hatten være lukket, hatten og stilken bør henge sammen, viltvoksende spoo skal være fri for småkryp.

Ingen kommentarer: