Krydderurter
Sammendrag:
- Krydderurter, planter hvor blad, stilk eller blomst blir brukt til mat og medisin.
- I middelalderen dyrket munkene urteplanter til medisiner, mens i dag bruker vi dem stor sett til mat.
- Andre varianter er: Brønnkarse, Kjørvel, Koriander, Estragon, Merian, Mynte, Oregano, Rosmarin, Salvie, Sitronmelisse, Engsyre/Syre, Timian, Karse, Isop, Løpstikke, Lavendel, Sitrontimian og Sitronverbena.
- For å kjenne igjen planten kan man gni et blad med fingrene så vil plantes karakteriske aroma komme frem.
- Det meste av krydderurtene som kommer til Norge kommer enten i pose(tørket) eller i potter.
- Krydderurtene frisker opp maten, gir en smak som gjør retten bedre, bør legges i rett før servering ellers så kokes "kryddersmaken" bort, er smakstillsettning i diettmat samt det ikke er salt.
- Inneholder vitaminer og mineraler, det hevdes at krydderurter stuimulerer fordøyelsen.
- Krydderurter skal være friske i fargen, hele, saftige, stekduftende, de skal ikke være slappe, tørre og gule.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar