onsdag 10. september 2008

Gulrot

Kilde: www.hjerterdamer.no/.../317

Gulrot
Sammendrag:
  • Gulroten er en toårig vekst i skjerplantefamilien, opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har blitt dyrket i over 2000 år.
  • Araberne tok gulrot med seg til Spania for over 1000år siden og siden har den spredt seg rundt i Europa.
  • Gulrot trives både der det er kaldt og varmt og dyrkes over hele verden.
  • Den friske, orangsje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår.
  • Det finnes mange varianter av gulrot, i tillegg til den vanlige oransje fins det sort, gul, lilla og hvit gulrot.
  • Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge, de selges i bunter med gresset på eller i poser.
  • Det finnes også minigulrot, men de er mest brukt i storhusholdningsmarkedet.
  • Gulrot spises rå eller kokt, rå gulrot er et bra mellommåltid eller en glede i matpakken, rå revet gulrot passer til fisk, Kokt passer bra til kjøtt-og fiskeretter, supper, stuinger, gryter, wok, kaker, rotmos.
  • Gulrot er rik på betakaroten, vitaminer foruten kalium, jern og masse fiber, kokte og mosede gulrøtter inneholder tre ganger mere antioksidanter enn rå gulrot.
  • Gulrot skal være fri for brune flekker, fremmed smak eller lukt, den skal være fast, uten sprekker og missfarging, på buntegulrøtter skal gresset være friskt og grønt.



Kilde: www.gulrot.net/DATA/bestilling_1.htm

Ingen kommentarer: