lørdag 6. september 2008

Blomkål og Brokkoli

Kilder: www.bama.no/eway/default.aspx?pid=272&trg=Mai...


Blomkål
Sammendrag:
  • Blomkål er opprinnelig fra landene rundt middelhavet, men dyrkes i mange verdens land i dag.
  • Botanisk sett er denne grønnsaken litt spessiel siden den består av sammenvokste, små blomsterbuketter. Det er grunnen til at den heter blomkål for det betyr blomstrende kål eller kålblomst.
  • Har en mild smak og en sprø konsistens i bukettene.
  • Spises rå, kokt, gratinert eller frityrstekt.
  • Rå blomkål kan brukes til salater eller bare som snacks, kokt blomkål brukes til kjøttretter, fiskeretter, gratenger, supper og stuing.
  • Blomkål er mager kost med høyt innhold av vitaminer og mineraler, mettende og fiberrik.
  • Blomkålhodet skal være tett, sprøtt og fast, hvit eller kremfarget, Bladene skal være friske og grønne og ikke ha tegn til bladløshet.
  • Blomkålen er kålen som er lettest å fordøye.

Kilde: www.dagbladet.no/dinside/2005/09/12/443089.html


Kilde: www.forskning.no/Artikler/2008/mars/1205234267.46


Brokkoli
Sammendrag:
  • Brokkolien er en nær slektning av blomkålen, og er en vidreutvikling av viltvoksende kål.
  • Har vært kjent i Middelhavsområdet i flere hundre år.
  • Brokkoli består av flere sammensatte stilker med hver sine blader og mørkegrønne blomsterknopper.
  • Blir også kalt aspargeskål fordi den milde og gode smaken minner om asparges.
  • Brokkoli dyrkes også i Norge.
  • Brokkoli brukes som tilbehør til middagsretter som kjøtt og fiskeretter, kan wokes eller brukes til gratenger.
  • Den er rik på jern, A-vitaminer og viktige antioksidanter.
  • Den skal ha en fast konsistens, ha en frisk grønnfarge, sprø og saftige stilker og blader, knoppene skal ha en fin grønnfarge og ikke noe tegn til gule blomster eller missfarging.
  • Brokkoli er ideell for hjertepasienter.

    Kilde: www.spar.no/.../article123.ece?&ecePage=21

Ingen kommentarer: